Première films en boek oud-leerlingen (filmpjes)

Première films en boek oud-leerlingen (filmpjes)

VierTaal College Schagen, voortgezet speciaal onderwijs cluster 2, had 19 oktober 2020 de première van een drietal korte films van oud-leerlingen, over TOS (taalontwikkelingsstoornis), SH (slechthorendheid) en ASS (autisme spectrum stoornissen). Daarnaast werd het boek ‘Met TOS op de Praatstoel’ gelanceerd, een boek geschreven en geïllustreerd met en door leerlingen.

Met deze première is op een bijzondere manier een feestweek gestart voor alle leerlingen. Een week die in het teken stond van: Wat is TOS? Wat is SH? Wat is ASS? En bovenal: Wat zijn mijn speciale talenten?

Inspirerende verhalen van oud-leerlingen!

Wereld TOS dag

De première van de films en het boek, gemaakt door oud-leerlingen, viel samen met de Wereld TOS Dag op 16 oktober, een dag waarop landelijk bekendheid wordt gegeven aan wat een TOS (taalontwikkelingsstoornis) is. De hele maand oktober stond in Nederland in het teken van TOS.

Positieve verhalen vertellen en delen

Bij de opening van de feestweek waren alle leerlingen van het VMBO- en Praktijkonderwijs van VierTaal College Schagen aanwezig. Als speciale gasten ook de oud-leerlingen die de films en het boek hebben gemaakt. De rest van deze week is aandacht besteed aan de beperkingen én de kwaliteiten van de leerlingen.

Inspirerende verhalen van oud-leerlingen, mooie gesprekken met de leerlingen en erkenning en herkenning van elkaar. Wie we zijn, wat we lastig vinden, wat we kunnen.

Daarnaast is deze week een zogenaamde ’talentenpot’ en het blog ‘Talenten Op School’ gevuld. Alle leerlingen krijgen op deze manier de kans om op een creatieve manier uiting te geven aan hun eigen talenten en te laten zien wat hun kracht is, wat ze kunnen en willen bereiken. Zeker in deze tijd mooi en belangrijk om positieve verhalen te vertellen en te delen!

Wat is TOS? - Tabarek (TOS ambassadeur) vertelt

Tabarek – oud leerling van VierTaal College Schagen- vertelt wat TOS is. Wat dit voor haar betekent.  Wat ze lastig vindt, waar ze goed in is. En … wat haar ambities zijn in de toekomst.

Cheyenne (ambassadeur slechthorendheid) met een oproep over slechthorendheid!

Cheyenne die slechthorend is, heeft een filmpje gemaakt. Zij vertelt over haar ervaringen en over de acceptatie van haar handicap door haarzelf en door anderen. En roept de kijkers op om daarover na te denken!

Hoe ga je om met een onzichtbare beperking, bv autisme?

Dominique speelt in een promotiefilm van ‘iamnotjustalabel’ de organisatie die bekendheid wil geven aan mensen met een onzichtbare beperking zoals ASS of autisme.  Zij hebben het zogenaamde ‘sunflowerkeycord’ naar Nederland gehaald waarmee meer erkenning en herkenning ontstaat voor onzichtbare beperkingen.